As-bestemming

As-bestemming

As ophalen / as-bestemming

Brief

Ongeveer vier weken na de dag van de uitvaart ontvang je een brief van het crematorium waarin de keuze van de as-bestemming kan worden aangegeven. Je hoeft niet meteen een keuze te maken, de as wordt een half jaar lang (kosteloos) in de algemene nis van het crematorium bewaard.

Opdrachtgever

De as is het eigendom van diegene die de overeenkomst voor de uitvaart ondertekent. Alleen de opdrachtgever van de uitvaart mag de as afhalen, tenzij je iemand anders daartoe gemachtigd hebt. Als je het prettig vindt kan ook ik na machtiging de as voor je afhalen.

As-bestemming kiezen

Verstrooien

De as van jouw dierbare mag overal verstrooid worden, als je maar toestemming van de grondeigenaar hebt. De verstrooiing kan je ook overlaten aan het crematorium.

Het verstrooien van de as kan heel speciaal en symbolisch zijn. Mocht je het prettig vinden als ik je ook hierbij ondersteun dan gaan we samen opzoek naar een passend ritueel. Maar je kan dat natuurlijk ook zelf verzorgen.

In de lucht: https://aquaairservices.nl
Op zee: https://www.asverstrooienzee.nl
In de natuur: https://www.tolad-one.com
Boom planten: https://herinneringsboom.com

Bewaren

Wil je de as liever bij je houden dan kan je bijvoorbeeld kiezen om een sieraad of as-urn te kopen of zelf te laten maken. De as-urn kan je eventueel bijzetten in een graf of in een columbarium (urnenmuur).

Sieraden: https://herinneringinglas.nl/partners/
Urnen: https://www.silent-stones.nl/urnen/

Buitenland

Voor het uitvoeren van as zijn wettelijk geen documenten vereist. Toch is het verstandig om een (Engelse) verklaring van overlijden en een verklaring van de crematie bij de as-bus te voegen. Beide verklaringen worden door het crematorium afgegeven wanneer je de as afhaalt. Verder moet de urn geseald en van een röntgenbestendig materiaal gemaakt zijn om mee te nemen per vliegtuig. Indien gewenst kan Philia Uitvaartbegeleiding hierbij ondersteunen.

Vertrouwd dichtbij

Bij overlijden dag en nacht bereikbaar