Digitale voor- en nazorg

Digitale voor- en nazorg

Digitale voorzorg

Vooraf regelen

De wereld digitaliseert in een razend tempo en de mogelijkheden van social media breiden zich alsmaar uit. Steeds meer mensen brengen een groot deel van hun tijd door op social media. Maar in je testament is niets vastgelegd over deze digitale nalatenschap. Daarom is het belangrijk ook hier goed over na te denken voor als je komt te overlijden.

  • Zorg dat je een lijst maakt van al je onlineaccounts, met de inloggegevens. Bewaar deze goed, in een fysieke of digitale kluis, of bij je notaris.
  • Bepaal wie er toegang moet krijgen tot je accounts.
  • Bedenk per account wat je er mee wil als je overlijdt.
  • Bij Google kan je via inactiviteitsvoorkeuren aangeven wat er moet gebeuren als je overlijdt. Hierin kan je ook aangeven dat deze persoon ook toegang krijgt tot bepaalde data in je Google-account.
  • Facebook heeft een vergelijkbare functie. Hierin kan je mensen aanstellen die je pagina de ‘herdenkingstatus’ kunnen geven. Zij kunnen je account alleen niet verwijderen. Als je dat liever hebt, kun je dat ook aanvinken.

Digitale nazorg

Achteraf regelen

Om bijvoorbeeld wachtwoorden van PC’s en codes van mobiele telefoons te kunnen achterhalen of accounts op te heffen kan je gebruik maken van “digitale nazorg”. Dit is een kenniscentrum met expertise op het gebied van innovatieve en technische oplossingen bij de digitale nalatenschap, online erfenis en overige dierbare data. (www.digitalenazorg.nl).

Daarnaast bieden zij een opzegmodule aan, om abonnementen op een handige en makkelijke manier op te kunnen zeggen (www.mijn.i-finish.nl).

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om alles zelf op te zeggen. Bij het opzeggen van abonnementen, lidmaatschappen en contributies geven bankafschriften vaak veel inzicht.

Als je ervoor kiest om accounts zelf op te zeggen of aan te passen dan kan je gebruik maken van onderstaande links van de meest populaire sites van dit moment. Deze links sturen je direct naar het formulier waarmee je een account kan verwijderen of aanpassen.

LinkedIn: Verwijderen van een LinkedIn profiel
Facebook: Verwijderen van een Facebook account
Twitter: Verwijderen van een Twitter account
Instagram: Instagram account van een overleden persoon rapporteren

Vertrouwd dichtbij

Bij overlijden dag en nacht bereikbaar