Nieuws & Reviews

Lijkwade

Geplaatst op Categorieën Nieuws

Wat is een lijkwade en hoe gebruik je deze?

Een lijkwade is een alternatief voor de uitvaartkist. Door de overledene in een rechthoekige doek van natuurlijk materiaal te wikkelen zie je het lichaam zelf niet, maar wel de contouren ervan. Het opbaren in een lijkwade wordt door zijn open karakter als meer vriendelijk en toegankelijk evaren dan met een uitvaartkist.

Het inwikkelen van de overleden in een lijkwade is een makkelijk uit te voeren handeling. Het vouwen van een wade kan je, als je dat wilt, zelf doen. Er bestaan twee manieren waarop de wade gevouwen kan worden. Het lichaam kan volledig worden ingewikkeld of de wade langs het hoofd open laten zodat het zichtbaar blijft. Net als bij een uitvaartkist kunnen nabestaanden het sluiten van de lijkwade als ritueel

Een draagbaar of opbaarplank is noodzakelijk

Om de overledene in een lijkwade te kunnen dragen is een draagbaar, takkenbaar of opbaarplank noodzakelijk en zelfs verplicht bij crematoria en begraafplaatsen. Er zijn veel soorten draagbaren gemaakt van verschillende materialen. Een lijkwade kan natuurlijk ook gecombineerd worden met een uitvaartkist of uitvaartmand.