Nieuws & Reviews

Voorbespreking

Geplaatst op Categorieën Nieuws

15-08-2019

Voorbespreking…

Het gebeurt steeds vaker dat mensen die ziek zijn hun uitvaart vooraf regelen. Maar ook omdat het taboe rondom de dood steeds meer verdwijnt, groeit de behoefte om alles vooraf “goed geregeld” te hebben.

Waar moet ik allemaal aan denken voor mijn uitvaart?
En wat kan er eigenlijk allemaal?

Op verzoek kom ik bij je langs en geef antwoord op al je vragen. Daarna neem ik alle facetten van de uitvaart stap voor stap met je door. Soms weet je precies wat je wil en soms draag ik ideeën aan om mee verder te kunnen. Omdat het gesprek bij leven plaatsvindt hoeft niet alles in één keer direct vastgelegd te worden. Zoals dat in de week van de uitvaart wel het geval is. Juist het vooraf bespreken van de uitvaartwensen kan veel rust geven.

Er is van alles te bedenken wat past bij jouw manier van leven. Door de symboliek terug te laten komen in vaak kleine details, ontstaat er een prachtig geheel van bestaande rituelen en eigen inbreng. Op deze manier komt het unieke uit  jouw leven het beste tot zijn recht. Er is maar weinig wat moet en juist heel veel mogelijk.

Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van wat er mogelijk is aan alternatieven;

In een kist, moet dat?

Nee, dat hoeft niet. De wet zegt dat een omhulsel verplicht is, maar dat hoeft geen kist te zijn. Je kan er ook voor kiezen om met een wade (doek van stof) omwikkeld te worden en op een opbaarplank neergelegd te worden. Hierdoor blijven de contouren van het lichaam zichtbaar en het gezicht kan door de speciale omwikkeltechniek wel of niet zichtbaar worden gemaakt. Deze manier van opbaren is vriendelijk en zacht en zorgt vaak voor meer toenadering.

Moet de uitvaart gehouden worden in een aula/uitvaartcentrum?

Nee, dat hoeft niet. Je bent vrij om te kiezen waar je de afscheidsbijeenkomst zou willen houden. Dat kan in de voetbalkantine zijn of bij de manege tussen de hooibalen. Dat kan thuis of in eigen tuin maar ook op het erf van je eigen boerderij tussen de koeien en de schapen. Belangrijk is dat het aansluit op dat wat jij belangrijk vindt en niet om wat gebruikelijk is.

Hoe hoort een afscheidsbijeenkomst vormgegeven te worden?

Ook hierin ben je vrij. Vaak wordt een afscheidsbijeenkomst gevuld met muziek, sprekers en een fotopresentatie. Maar steeds vaker komt het voor dat het afscheid plaatsvindt in besloten kring met een klein intiem gezelschap. Waarbij in ontspannen sfeer, de meest waardevolle herinneringen met elkaar gedeeld worden. Het toasten op het leven van de overledene komt ook steeds vaker voor.

Ook is het mogelijk om live muziek te (laten) spelen, een eigen ritueel in te brengen (bijvoorbeeld een laatste keer van iets/een favroriete bezigheid), alle genodigden betrekken bij de uitvaart of een video te bekijken.

Moet ik door een uitvaartondernemer de uitvaart laten verzorgen?

Ook dat ben je niet verplicht, je mag de uitvaart zelf regelen en uitvoeren.

Bij het zelfregelen van de uitvaart komt heel veel kijken, weet wel dat het zelfregelen van de (gehele) uitvaart kan zorgen voor een minder bewust afscheid. Door het uithanden geven van een aantal belangrijke wettelijke- en organisatorische facetten van de uitvaart, kan jij je bezighouden met zaken die echt belangrijk voor je zijn. Zonder te verzanden in al het uitzoekwerk. Kijk bij mijn tarieven voor ondersteuning bij het zelfregelen van de uitvaart.

Wat moet dan wel?

Wat wettelijk moet is aangifte doen in de gemeente van overlijden. Het begraven of cremeren moet minimaal 36 uur en maximaal 6 werkdagen na overlijden plaatsvinden. Dit geldt bij een natuurlijk overlijden. In sommige gevallen kan verlenging worden aangevraagd via de Officier van Justitie.

Wil je na het lezen van dit bericht meer informatie of wil je liever een gesprek om je eigen uitvaartwensen te bespreken en of vast te leggen, neem dat contact op 06-11 19 30 77 of laat je gegevens achter op het contactformulier

Je kan ook gebruik maken van het wensenboekje