Rouwbegeleiding

Rouwbegeleiding

Rouwbegeleiding

Goede begeleiding brengt je verder

Als het besef steeds meer en meer tot je komt dat jouw dierbare er niet meer is, kan dit zowel lichamelijk als geestelijk tot uiting komen. Dat wordt als “normaal” beschouwd, gezien de omstandigheden waarin je verkeert. Op zulke momenten staat je huisarts klaar met raad en daad. Maar wanneer je geen licht meer aan het einde van de tunnel kan vinden en het leven steeds zwaarder lijkt te worden, kan ondersteuning bij het verwerken van dit verlies nodig zijn. Om deze begeleiding aan te kunnen bieden werk ik samen met een aantal deskundigen op het gebied van rouw en verlies. Deze begeleiding gaat veel verder dan een eerstelijns psycholoog.

Wil je meer informatie over rouwen lees dan verder of neem contact op 06-11193077.

Rouwverwerking

Rouw is de achterkant van liefde

Rouw heeft vooral tijd en liefdevolle aandacht nodig. Het toelaten van emoties is een belangrijk onderdeel van het rouwproces. Je kunt bijvoorbeeld gevoelens van verdriet en eenzaamheid accepteren, terwijl je sterke emoties zoals woede of zelfs agressie niet durft toe te laten.

Het gaan voelen van onze emoties doet pijn, waardoor we geneigd zijn om bij deze pijn weg te gaan. Terwijl het doorvoelen en doorleven juist nodig is om het verlies te kunnen verwerken.

Rouw wil doorleefd en doorvoeld worden

In de meeste gevallen gebeurt juist het tegenovergestelde. Vluchten in werk of bezigheden, om het verlies niet onder ogen te hoeven zien en daardoor niet de tijd nemen om stil te staan bij het verlies. Of juist thuis in bed blijven om het leven niet meer aan te hoeven gaan en daardoor geen vooruitgang ervaren.

Rouwen is nodig om het leven stapje voor stapje weer aan te gaan en om te leren leven met het verlies.

Maar hoe je dat precies moet doen daar bestaat geen handleiding voor. Er bestaat geen standaard rouwproces. Jouw eigen overlevingsmechanisme, opvoeding en invloeden van buitenaf (omgeving) spelen hierbij een belangrijke rol. Rouwen is individueel, een persoonlijk proces. Er staat ook geen tijdsbestek voor.

Rouwfases

Bij een rouwproces zijn wel een aantal fasen te herkennen, die overigens vaak dwars door elkaar heenlopen en dagelijks elkaar kunnen afwisselen.

– Ontkenning en ongeloof
– Boosheid en woede
– Desoriëntatie
– Aanvaarding

Vertrouwd dichtbij

Bij overlijden dag en nacht bereikbaar