De uitvaart

De uitvaart

De uitvaart

Organiseren is mijn vak, er moet zoveel geregeld worden voor een uitvaart. Ik sta naast je, tijdens het maken van al die keuzes en zorg ervoor dat alle betrokken partijen weten wat er van hen verwacht wordt, zodat alles op de dag van de uitvaart soepel verloopt. Naast het organiseren ben ik er vooral om je van mens tot mens te ondersteunen tot en met de dag van de uitvaart. Alleen als het moet op de voorgrond maar het liefst op de achtergrond. Want jij en jouw naasten zijn tot meer in staat dan je nu wellicht verwacht.

Wat te doen bij overlijden

Allereerst moet een arts de dood hebben vastgesteld voordat ik met de begeleiding kan en mag beginnen. Natuurlijk mag je me altijd eerder bellen als dat een prettiger gevoel geeft. Nadat het overlijden is vastgesteld maken we een afspraak en kom ik bij je langs om alles te bespreken.

Samen nemen we eerst de tijd om stil te staan bij het overlijden en de periode daarvoor. Waar tijd voor is nemen we de tijd voor. Stap voor stap bekijken we wat er nodig is, wat goed voelt en wat op welk moment. Ik ben er voor jou.

Begeleiding bij de uitvaart

Tijdens het eerste gesprek maken we kennis en gaan we opzoek naar het soort afscheid wat het beste past bij het geleefde leven van jouw dierbare. Dat doe ik door me in te leven, in de sfeer en gewoontes. Door goed in te voelen wat de behoeftes en wensen zijn. Op de momenten dat het kan geef ik suggesties als daar behoefte voor is. Er moet veel geregeld worden, maar niet alles hoeft op dat eerste moment. Met elkaar werken we in alle rust toe naar een passend afscheid van jouw dierbare.

Het gesprek begint vaak met de wensen over de laatste verzorging en het eventuele overbrengen van de overledene. Misschien wil je bij de verzorging helpen of alleen maar aanwezig zijn. Misschien wil je mee tijdens het overbrengen van de overledene. Of wordt de mogelijkheid tot thuis opbaren besproken. Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van een buurthuis of een zalencentrum. De sportkantine, het lievelingsrestaurant of in het bos, op het strand maar ook in eigen tuin of simpelweg thuis. Er is veel mogelijk, daarom help ik je bij het maken van deze keuzes.

Ik kan alles uit handen nemen maar geef jou ook alle ruimte om veel zelf te doen als je dat wil. In feite bepaal jij mijn handelen.

Na dit eerste gesprek worden alle gegevens verder uitgewerkt en afgestemd met de betrokken partijen en maak ik een kostenbegroting op, die we met elkaar doornemen tijdens een vervolggesprek. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Wanneer inhoudelijk alles bekend is krijg je een draaiboek waarin alles stap voor stap staat aangegeven. Zo’n draaiboek brengt overzicht, houvast en rust. Op deze manier heb jij de ruimte om je verder voor te bereiden op het komende laatste afscheid. De dagen die volgen hebben we waar nodig (persoonlijk) contact en bespreken we de puntjes op de “ï” met elkaar.

De dag van de uitvaart staat in het teken van loslaten. Niet alleen wordt de overledene op deze dag losgelaten, ook ik laat de begeleiding meer en meer los. Deze dag is er voor jou en je familie, je vrienden en alle overige belangstellenden. Daardoor ben ik meer op de achtergrond aanwezig, klaar om te sturen als dat nodig is.

Een goed afscheid

Is een belangrijke start van het rouwproces

Wanneer je terug kan kijken met het gevoel dat de overledene recht is gedaan, dat er fijne woorden klonken van familie en vrienden, dat zowel zij als jij opnieuw geraakt waren en nieuwe inzichten kregen over het leven van jouw dierbare.

Dan is mijn houvast in deze moeilijke, onzekere en verdrietige tijd toereikend geweest.

Zelf regelen uitvaart

De regie in eigen handen houden

Het kan natuurlijk zijn dat jij zelf de regie in handen wilt houden en de uitvaart liever zelf regelt. De wettelijke verplichtingen zijn behoorlijk streng. Ook daarbij kan je gebruik maken van mijn begeleiding. Alleen sta ik dit keer niet naast je maar ben ik op afstand bereikbaar om jou en je naasten bij te staan met mijn vakkennis.

Bij het zelfregelen van de uitvaart komt heel veel kijken, wees je ervan bewust dat het regelen van de gehele uitvaart kan zorgen voor een minder bewust afscheid. Door het uithanden geven van een aantal belangrijke wettelijke- en organisatorische facetten van de uitvaart, kan jij je bezighouden met zaken die echt belangrijk voor je zijn. Zonder dat je verzandt in al het uitzoekwerk. Wil je weten wat de kosten zijn voor ondersteuning bij het zelf regelen van een uitvaart, kijk dan bij tarieven, daar staat het een en ander uitgelegd.

Tarieven

Onafhankelijk en transparant zonder belangen bij de keuzes die gemaakt worden

Voor elk budget een passende uitvaart dat is het uitgangspunt van Philia Uitvaartbegeleiding. Een uitvaart passend bij het geleefde leven brengt ook een passende nota met zich mee. Wat de kosten zijn van een begrafenis of crematie is op voorhand niet te bepalen. Daarvoor is de variatie in uitvaarten te groot. Wel is bekend dat een gemiddelde uitvaart in Nederland zo’n 7500,00 euro kost (Nibud 2017).

Wil je toch vooraf weten wat de kosten zijn van een “passend afscheid” dan kan dat natuurlijk. Ik kom graag voor een vrijblijvend gesprek langs. Alle praktische zaken rondom de uitvaart komen dan aan bod. Als je dat geruststelt maak ik een passende begroting van de op dat moment geldende kosten.

Lees verder voor het aannametarief van Philia Uitvaartbegeleiding en uitleg van de kosten.

Vertrouwd dichtbij

Bij overlijden dag en nacht bereikbaar