Nieuws & Reviews

Informatie natuurbegraven en Natuurbegraafplaats Zomerlanden Heinenoord

Geplaatst op Categorieën Nieuws

Begraven worden in de natuur

Begraven worden in de natuur? Sinds zomer 2021 is natuurbegraven mogelijk in de Hoeksche Waard bij natuurbegraafplaats Zomerlanden in Heinenoord.  Maar wat is nou eigenlijk een natuurbegraafplaats? En wat is het verschil met een gewone begraafplaats? En wat zijn de kosten? En zijn er regels voor natuurbegraven?

Wat is een natuurbegraafplaats?

Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats in een natuurlijke omgeving.  Een natuurbegraafplaats gaat op in de natuur zonder zichtbare markeringen van graven, waardoor de natuurlijke omgeving in takt blijft. De rust die de natuur met zich meebrengt is de voornaamste reden dat er steeds meer interesse is voor natuurbegraven.

Waarom kiezen voor natuurbegraven?

Natuurbegraven is een mooie en duurzame manier van begraven. De natuur ontfermt zich over het graf, zodat het graf weer opgaat in de omgeving. Het graf is eeuwigdurend en zal niet worden geruimd. Nabestaanden hebben geen zorg voor het graf of grafmonument en worden daarmee niet belast met kosten en onderhoud. Het tarief voor natuurbegraven is vaak lager dan voor een graf op een “gewone” begraafplaats.

Het verschil tussen een natuurbegraafplaats en een gewone begraafplaats

Het grootste verschil is toch wel de inrichting van de begraafplaatsen zelf. Bij een “gewone” begraafplaatsen is alles veelal netjes geordend in vakken met scheidingen van heggen en paden. In deze vakken bevinden zich rijen met graven en zichtbare grafmonumenten. Bij een natuurbegraafplaats ontfermt de natuur zich over het graf, zodat dit na verloop van tijd weer één wordt met de omgeving. Deze graven liggen willekeurig verspreid in het landschap, soms met natuurlijke grafmarkeringen zoals zwerfkeien of houten bordjes. Bij natuurbegraafplaats Hoeksche waard wordt gebruik gemaakt van een tijdelijk grafmonument die opgaat in de natuur, zoals een boomschijf met daarop een inscriptie.

Wat kost natuurbegraven op natuurbegraafplaats heinenoord?

Enkel graf € 5.200,–
Enkel urngraf € 2.200,–
Dubbel urnengraf € 3.200,–
Urninlage € 1.200,–
Begraving € 795,-
Urn/as begraving € 350,-
Enkelgraf

Op natuurbegraafplaats Heinenoord kan gekozen worden voor een enkelgraf. Wanneer een plek wordt uitgezocht voor 2 personen dan word er ruimte gemaakt voor twee eenpersoonsgraven naast elkaar.

Urnegraf of dubbel urnengraf

Op Natuurbegraafplaats Heinenoord is het ook mogelijk om een urn (van afbreekbaar materiaal) te begraven of de as uit te strooien in een urnegraf. Het uitstrooien van as op de natuurbegraafplaats zelf is niet toegestaan, omdat dit niet goed is voor de natuur. De urnengraven worden onder de humuslaag gegraven zodat de natuur zo min mogelijk belast wordt.

Begraafkosten

Dit zijn de kosten voor het delven en sluiten van een graf, de wettelijk verplichte administratieve handelingen en de uitgebreide begeleiding tijdens een begrafenis. In het weekend geldt een toeslag van 50%.

Regels en voorwaarden bij natuurbegraven

Vrij toegankelijk

Natuurbegraafplaatsen zijn vrij toegankelijk om te bezoeken. Natuurbegraafplaats Zomerlanden in Heinenoord is tussen zonsopgang en zonsondergang opengesteld. Het bijbehorende informatiecentrum is 7 dagen per week tijdens kantooruren geopend.

Natuurlijke materialen

Om goed om te gaan met de natuur mogen er uitsluitend natuurlijk afbreekbare materialen gebruikt worden. Er mogen geen materialen gebruikt worden die belastend zijn voor het milieu. Dit geldt zowel voor de kist als voor de grafsteen of andere markering.

Wil je meer informatie over het gebruik van natuurlijke materialen en of over natuurbegraven in zijn algemeen? Neem dan contact op  +31 6 11 19 30 77 of maak gebruik van het contactformulier