Nieuws & Reviews

Alles wat je wil weten over Resomeren

Geplaatst op Categorieën Nieuws

Resomeren duurzaam alternatief voor begraven of cremeren

Hoe werkt resomeren?

Resomeren is een nieuwe vorm van lijkbezorging waarbij gebruik wordt gemaakt van water. ‘Ook wel watercrematie genoemd’. De overledene wordt gewikkeld in een doek of zachte kist, die gemaakt zijn van makkelijk afbreekbare eiwitten zoals zijde of wol en vervolgens in de resomatieunit geleged.

Door middel van een alkalische (basische) vloeistof wordt het lichaam van de overledene onder verhoogde druk en temperatuur afgebroken, ook wel “alkalische hydrolyse” genoemd. Feitelijk worden alle bouwstenen van een mens afgebroken op dezelfde manier zoals deze zijn ogebouwd tijdens de zwangerschap. o.a. in suikers, eiwitten, vetten en ook het DNA wordt in zijn geheel afgebroken.

Wanneer het resomatieproces is voltooid blijft er een steriele, waterige vloeistof en spierwit poeder over. Het water wordt na verdere behandeling (juiste pH waarde) via het waterschap teruggegeven aan de natuur. Het overgebleven witte poeder kan, net als de as na een crematie, worden verstrooid of bewaard in een sierurn of sieraad.

Waarom kiezen voor resomeren?

We leven in een tijd waarin klimaatverandering en de CO2 problematiek tot de orde van de dag behoren. De wereldbevolking neemt toe waardoor in sommige landen de begraafplaatsen vol raken. Bij vuurcrematie wordt veelal gebruik gemaakt van fosiele brandstof waarbij veel CO2 vrijkomt. Resomeren heeft een CO2 chainreductie die een stuk lager ligt en tijdens de productie van Alkali zelfs CO2 opneemt. Resomeren past daarmee goed in het nieuwe tijdperk; “milieuvriendelijk leven”.

Daarnaast zijn er nog meer redenen om te kiezen voor resomeren

  • Past beter binnen een circulaire economie, alle gebruikte materialen tijdens het resomeren zelf worden afgebroken of hergebruikt (kist van hout)
  • Protheses en pacemakers blijven na resomeren volledig steriel over en dus herbruikbaar

 

Is resomeren dan in alle opzichten het beste alternatief? 

Kritiek op resomeren is er ook, net als bij alle andere innovatieve ontwikkelingen. Niet iedereen vindt het een prettig idee dat het water door het riool kan verdwijnen. En niet iedereen vindt het gebruik van een  wade/wikkeldoek of zachte kist een prettig alternatief.

Alles staat of valt met het op een juiste manier informeren van de (toekomstige) nabestaanden. Hierover gaan wij graag met jou in gesprek.

Heb je vragen? neem dan contact op  +31 6 11 19 30 77 of maak gebruik van het contactformulier

Kan ik nu al kiezen voor resomeren?

Het resomeren zelf is op dit moment -nog- niet mogelijk in Nederland, het eerste resomarium zal naar verwachting begin 2022 in de regio Haaglanden operationeel zijn.